Print Friendly and PDF

vineri, 9 septembrie 2016


          

        Gata si vacanta!!! Si iata o noua luna in care sunt gazda provocarii „Traditie si gastronomie romaneasca” .
           Toamna, in culorile ei calde galben-aramii, cu mirosul ei de frunze arse, cu piete intesate de legume si fructe viu colorate, iti lasa gura apa numai cand te gandesti cate bunatati poti pregati.           Obiceiurile toamnei cu prilejul recoltei sunt urmate de cele pentru asigurarea sporului anului următor. Anul agricol propriu zis se sfârșește la Sfântul Dumitru, finalitatea aceasta este marcată de Focul de Sâmendru (Sf. Dumitru) care este specific praznicului. Există și obiceiul de a zdrobi tăciunii de la foc prin grădină și livadă pentru rod bogat, pe mai departe.         
         Tot la Sf. Dumitru, se împart mâncăruri pentru pomenirea morților precum grâu fiert cu unt, covrigi, lapte, mere, nuci, must și tulburel, toate împreună cu lumânări aprinse.            
         Ca principale sărbători ale toamnei putem spune că pe data de 8 septembrie, românii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, 14 Octombrie Sfânta Paraschiva, 26 octombrie Sfântul Dumitru, 9 Noiembrie Sfântul Nectarie din Enghina iar pe data de 30 Noiembrie, Sfântul Andrei care încheie toamna calendaristică.       
     Luna aceasta as vrea sa vedem ce putem face din porumb si struguri. Sa avem spor la gatit ! 



  Va astept cu drag la aceasta provocare!!! 

Tagged: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Press